top of page

peter peper.

Een muzikale jeugdtheater
voorstelling over onze koloniale

geschiedenis

leeftijd 7+

Coproductie Hotel Modern

Peter Peper is een coproductie tussen Hotel Modern en IJsbeerINC. 

Hotel Modern maakte tot nu toe alleen voorstellingen voor volwassenen,  Peter Peper is de eerste kindervoorstelling die de groep co-produceert. Het gezelschap verwierf internationale bekendheid met de voorstellingen De Grote Oorlog en Kamp, waarin de verschrikkingen van oorlog en genocide worden verbeeld. Het werken met speels vormgegeven maquettes is kenmerkend. Op het podium verrijzen complete werelden die bevolkt worden door honderden personages. Met camera’s filmen de spelers scènes die zich in de miniatuurwereld afspelen; de beelden worden direct op een groot scherm geprojecteerd en live door een componist van een soundtrack voorzien. Het resultaat is intens en vaak onverwacht realistisch. Hotel Modern speelt haar voorstellingen over de hele wereld en won nationale en internationale theaterprijzen waaronder in 2019 de Wim Meijlink Oeuvreprijs voor Poppenspel. Vaste kernleden zijn actrices Pauline Kalker, Arlène Hoornweg en beeldend kunstenaar Herman Helle. 


Peter Peper heeft dezelfde thematiek als Ons Wereldrijk van Hotel Modern, Hotel Moderns confronterende live-animatie voorstelling voor volwassenen die gaat over het begin van de kolonisatie van Nederlands Indië. De twee voorstellingen zijn zowel apart als samen te boeken, in overleg met Theaterbureau Frijns en Alles voor de Kunsten. 

Meer informatie over Hotel Modern en Ons Wereldrijk is te vinden op de website van Hotel Modern. 

Credits 

Spel, muziek Milan Schleijpen, Yalan Lips | Concept Milan Schleijpen, Marijn Maurits, Yalan Lips | Regie, scenario, live animatie Pauline Kalker | Licht Edwin van Steenbergen  | Tekeningen Herman Helle | Productie Marijn Maurits | Educatie Bregt van Deursen | Verkoop Theaterbureau Frijns | Scene foto's Jared Meijer, Moon Saris

Partners
Deze voorstelling kwam tot stand op initiatief van IJsbeerINC. en werd mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F. Hein Fonds, Janivo Stichting, Fentener van Vlissingen Fonds, Gemeente Rotterdam, De Kruidenbaron.

Het verhaal
Milan en Yalan willen graag rijsttafel maken, maar weten niet hoe... Wat nu? Plotseling verschijnt Peter Peper, een piraat uit lang vervlogen tijden. Hij neemt Milan en Yalan
mee op reis door de tijd. Ze varen over woeste oceanen, raken de weg kwijt en spoelen aan op het eiland Banda. Ze klauteren over rotsen van gember en sluipen door een jungle van groenten. Dan ontmoeten ze Saraya, die tot slaaf is gemaakt en moet werken voor de VOC. Samen gaan ze op smokkeltocht naar de plantage van de Kaaskoppen. Zullen zij in staat zijn om de benodigde specerijen te veroveren voor hun recept? En zal het Saraya lukken zich te bevrijden?

In Peter Peper versmelten muziektheater, poppenspel, en live-animatiefilm tot een spannende, grappige en ontroerende vertelling. Zo komt de geschiedenis van Nederland en Indonesië heel dichtbij. Er wordt echt gekookt tijdens de voorstelling en de kinderen mogen proeven.

 

Educatie
Peter Peper heeft echt bestaan en het verhaal is gebaseerd op echte historische gebeurtenissen. Daardoor sluit het zien van en praten over de voorstelling aan op zowel creatieve- als geschiedenisleerdoelen. Voor de schoolvoorstellingen ontvangen leerkrachten een uitgebreid educatiepakket, waarmee deze smakelijke voorstelling het startpunt vormt voor het creëren van een groter bewustzijn over het koloniale verleden. 

Met behulp van de podcast Expeditie Klaslokaal spelen de kinderen zelf een spannend reisverhaal met muziek en objecten in de klas. Hierin wordt de wereld van Peter Peper voor de kinderen tot leven gewekt met fantasievolle spel- en denkopdrachten voor na afloop van de voorstelling. De kinderen gaan op reis in de klas en alle zintuigen worden geprikkeld.  Ook horen ze over de historische achtergrond en krijgen de leerkrachten ondersteuning voor het nagesprek over onderwerpen als kolonisatie, slavernij en vrijheidsstrijd.  

VOID
bottom of page